Israëlische excuses voor behandeling Turkse ambassadeur

De Turkse ambassadeur moest op een lager bankje plaatsnemen. ©REUTERS

Israël heeft via een brief zijn officiële excuses aangeboden voor de manier waarop de Turkse ambassadeur, Ahmet Oguz Celikkol , maandag werd behandeld in de Knesset, het Israëlische parlement. De ambassadeur moest op een lager bankje plaatsnemen dan zijn gesprekspartner, vice-minister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon.

(tijd) - Het diplomatieke conflict dat al enkele weken aan de gang is tussen Israël en Turkije escaleert. Maandag riep vice-minister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon de Turkse ambassadeur bijna letterlijk op het matje. Israël wou zijn ongenoegen laten blijken over een Turkse tv-reeks, waarbij de Israëlische geheime dienst wordt voorgesteld als een duistere organisatie die kinderen ontvoert.

De ambassadeur moest plaatsnemen op een lager bankje dan zijn Israëlische gesprekspartner en letterlijk 'opzien' naar de vice-minister, een grote belediging volgens het diplomatieke boekje. Bovendien gaf Ayalon de ambassadeur in het Hebreeuws publiekelijk een veeg uit de pan toen de tv-camera's stonden te draaien.  De vice-minister verklaarde dat er met opzet geen Turks vlag op de tafel stond, en dat de uithalen van de Turkse premier Erdogan naar Israël de langetermijnrelaties tussen beide landen kunnen bedreigen.

De Turkse ambassadeur had aanvankelijk niets door omdat hij geen Hebreeuws spreekt, maar gaandeweg kreeg hij in de gaten dat er iets niet klopte, waarop hij een eind aan het gesprek maakte. Intussen is de ambassadeur 'voor overleg' teruggeroepen naar Ankara.

De Israëlische media zijn verontwaardigd over de manier waarop de Turkse ambassadeur werd aangepakt. Turkije is zowat het enige moslimland waar Israël doorgaans een goede diplomatieke band mee heeft.

Om de plooien glad te strijken, brengt de Israëlische minster van Defensie, Ehud Barak, zondag een bezoek aan Turkije.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud