Advertentie

Israëlische soldaten doden zes Palestijnse militanten

(belga) - Israëlische soldaten hebben maandag in de Gazastrook zes Palestijnse militanten gedood. Volgens een legerwoordvoerder ging het om drie verschillende incidenten. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch publiceerde maandag intussen een rapport over de toestand in de grensstad Rafah.

De Israëlische premier Ariel Sharon bekritiseerde maandag van zijn kant eerdere dreigementen van militante kolonistengroeperingen met een burgeroorlog.

Totnogtoe verzette de premier zich tegen eisen om een referendum over de terugtrekking uit de Gazastrook. De vraag om een dergelijk referendum klinkt de jongste dagen ook binnen zijn eigen partij steeds luider. Sharon benadrukte maandag dat er "geen band bestaat tussen een burgeroorlog en een referendum". "Het ergste wat we kunnen doen is toegeven aan deze dreigementen", aldus Sharon.

Het geweld in de Gazastrook hield ook maandag nog aan. Bij een vuurgevecht in het zuiden van de Gazastrook werden twee leden van de radicale moslimbeweging Hamas gedood. Ze waren over de versperring ten zuiden van de overgang Kissufim geklommen. Later op de dag openden twee gewapende Palestijnen in Kissufim het vuur op Israëlische soldaten. De troepen zouden daarop het vuur hebben beantwoord en de belagers hebben gedood, aldus een legerwoordvoerster.

Niet ver van de Palestijnse grensstad Rafah doodden Israëlische soldaten twee Palestijnen die in de buurt van een legerpost een bom wilden neerleggen. De radicale islambeweging Jihad eiste de aanslag op.

Zondagavond overleed de broer van een van de leiders van de Jihad-beweging aan zijn verwondingen. Een week eerder probeerden Israëlische troepen hem te doden. De Jihad-leider Mohammed Sjeik Khalil zelf overleefde de aanslag. Een andere broer van Khalil verkeert nog steeds in levensgevaar.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) publiceerde maandag in Jeruzalem een rapport over de toestand van de mensenrechten in de grensstad Rafah. Daarin concludeert de organisatie dat het Israëlische leger met de vernieling van duizenden huizen in de Gazastrook ingaat tegen het volkerenrecht.

De voorbije vier jaar zouden zo'n 16.000 Palestijnen dakloos zijn geworden. Meestal speelde het bij de vernieling van huizen aan de grens van de Gazastrook met Egypte geen rol of de huizen een bedreiging vormden, zo stelt het rapport.

"De systematische massavernietiging van private woningen is een zware overtreding van het humanitaire volkerenrecht, want burgers moeten beschermd worden", zo bekritiseerde Kenneth Roth, directeur van HRW, de vernielingen. De Israëlische regering is van plan in een bufferzone langs de grens met Egypte nog enkele honderden huizen te vernielen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud