Israëlische soldaten wilden Saddam Hoessein doden in '92

(belga) - Een Israëlische elite-eenheid heeft meer dan tien jaar geleden getraind om een aanslag uit te voeren op de toenmalige Iraakse president, Saddam Hoessein. Dat berichten verschillende Israëlische media dinsdag, nadat wegens de arrestatie van de gewezen dictator een jarenlang verbod op het openbaar maken van deze plannen werd opgeheven.

Alleen buitenlandse media maakten totnogtoe melding van het feit dat Israël de eenheid Sajeret Matkal zou inzetten om de aanslag uit te voeren. De soldaten zouden in Irak landen en raketten op Saddam Hoessein afvuren, terwijl die een begrafenis bijwoonde. Na een trainingsongeval bij de voorbereidingen, waarbij vijf Israëlische soldaten omkwamen en zes gewond raakten, werd het plan om Saddam te doden, opgegeven.

Volgens de huidige Israëlische mediaberichten wilde Israël door troepen in te zetten reageren op de Iraakse raketaanvallen tijdens de Golfoorlog van 1991. Bovendien ging men ervan uit dat Saddam Hoessein een voortdurende bedreiging voor Israël betekende.

Het Israëlische openbaar ministerie startte intussen met de voorbereidingen voor het verwachte proces tegen de gevallen Iraakse leider. Het land is van plan getuigenissen te verzamelen en documenten over de verwoestingen die de Iraakse raketten in Israël aanrichtten, voor te leggen. Tijdens de Golfoorlog in 1991 sloegen 39 Iraakse raketten in Israël in. Er was voornamelijk materiële schade. Eén persoon kreeg tijdens de aanslagen een fatale hartaanval.

20741578

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud