Italiaanse overheid wil meerderheid in Alitalia kwijt

De Italiaanse overheid wil het controlerende belang in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia verkopen, alvorens het een internationale partner heeft gevonden.

(tijd) Dit heeft het Italiaanse Presidenza del Consiglio dei Ministri vrijdag bekendgemaakt. Italie hoopt dat de verkoop eind januari 2007 zal zijn afgerond.

De Italiaanse overheid houdt 49,9% van de aandelen in de luchtvaartmaatschappij. Volgens de Italiaanse overheid kan een strategische herorientatie van de maatschappij alleen plaatsvinden als daar nieuw kapitaal in komt van industriele en financiele partijen.

Het financieel zwakke Alitalia is al een tijd op zoek naar een sterke partner. Air France-KLM heeft een overeenkomst met de Italianen om op de langere termijn de fusiemogelijkheden te bespreken.

Voorwaarde is echter wel dat de Italiaanse maatschappij dan geprivatiseerd is, financieel gezond is en dezelfde strategische visie heeft. Met het besluit van de Italiaanse overheid is in ieder geval aan een van deze drie voorwaarden voldaan.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij was nog niet bereikbaar voor commentaar op de beslissing van de Italiaanse overheid. Air France-KLM is de grootste luchtvaartmaatschappij van de wereld en wil een rol blijven spelen binnen de naderende consolidatieronde in de wereldwijde luchtvaartsector.

Op de beurs van Milaan is de handel in het aandeel Alitalia rond 12.00 uur stilgeleverd, omstreeks 13.35 uur is de handel weer van start gegaan. Alitalia noteerde op dat moment 11% hoger.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud