Advertentie

Italiaanse premier Prodi biedt ontslag aan

De Italiaanse premier Romano Prodi heeft woensdagavond zijn ontslag aangeboden aan president Giorgo Napolitano. Dat maakte het Italiaanse persagentschap Ansa woensdag bekend. President Napolitano houdt het ontslag van de regering, die sinds 16 mei 2006 geïnstalleerd is, voorlopig in beraad en start donderdag met de consultaties van de belangrijkste leiders van het land.

(belga) Na het aanbieden van een ontslag van een regering start de president volgens Italiaanse traditie consultaties met de belangrijkste leiders van het land. Napolitano begint hiermee morgen/donderdag. Tijdens deze gesprekken kan hij beslissen om het vertrouwen te bewaren in de ontslagnemende regering, of iemand anders aan het hoofd plaatsen van de meerderheid, of opteren voor een zakenkabinet, of het parlement te ontbinden en dus nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De laatste parlementsverkiezingen dateren van april 2006 en werden gewonnen door de centrumlinkse meerderheid van de 67-jarige Prodi. Deze overwinning maakte een einde aan een regeerperiode van vijf jaar van de centrumrechtse leider van Het Huis van Vrijheden (Casa delle Libertà) Silvio Berlusconi.

Het is voor Prodi, de voormalige voorzitter van de Europese commissie, al de derde keer dat hij zijn ontslag aanbiedt. De eerste keer was in 1997, maar het parlement gaf hem nadien opnieuw het vertrouwen. De tweede keer was in 1998.

De centrumlinkse regering van Prodi haalde het woensdag niet tijdens een stemming in de senaat over de buitenlandse politiek van het land. Het ging er onder meer over het behoud van de Italiaanse troepen in Afghanistan, die deel uit maken van een vredesmissie van de NAVO, en de uitbreiding van een Amerikaanse legerbasis in het Noord-Italiaanse Vicenza. De meerderheid had 160 stemmen nodig van de senatoren, maar kreeg er slechts 158. In totaal stemden 136 senatoren tegen.

Onmiddellijk na de nederlaag van Prodi eiste de voormalige regeringsleider Berlusconi het ontslag. Rechtse politici riepen "Ontslag, ontslag".

De regering-Prodi beschikt in de senaat over een krappe meerderheid van één stem en moet rekenen op de zeven senatoren voor het leven. Volgens verschillende linkse senatoren is de nederlaag te wijten aan de afwezigheid van twee senatoren voor het leven en twee andere communistische senatoren. De Italiaanse premier Prodi was niet verplicht om het ontslag van de regering aan te bieden omdat er geen vertrouwensstemming gekoppeld was aan de stemronde in de senaat. Maar minister van Buitenlandse Zaken D'Alema gaf extra gewicht aan de zaak door te stellen dat een negatief resultaat het einde van de centrumlinkse regering zou betekenen.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud