Italianen verwerpen hervorming grondwet

De Italianen hebben in een referendum met een duidelijke meerderheid een hervorming van de grondwet verworpen. Na een prognose op basis van de eerste berekeningen heeft 62 procent van de kiezers 'neen' gestemd en slechts 38 procent 'ja'.

(belga) Het onderwerp van dit referendum, een hervorming van de grondwet, was voorbereid en goedgekeurd door de voormalige rechtse meerderheid van Silvio Berlusconi. Deze hervorming zou een eerste stap zijn geweest in de richting van het federalisme.De uitslag van dit referendum is een nieuwe overwinning voor de Italiaanse premier Romano Prodi en zijn linkse coalitie.

'Het is een duidelijke en veel betekenende overwinning', aldus Piero Fassino die deel uitmaakt van de regeringscoalitie. 'Een poging om het land te splitsen is mislukt', zei de Siciliaanse politicus Leoluca Orlando uit het kamp van Prodi.Sommige leden van het rechtse kamp hadden het over 'onregelmatigheden' tijdens de stembusgang.Volgens de Italiaanse staatszender RAIis 53 procent van de kiesgerechtigden komen opdagen.

Na de eerste cijfers is er ook een duidelijke meerderheid in het noorden van het land, waar 58 procent tegen de hervorming was. In Zuid-Italiƫ heeft 75 procent neen gestemd, aldus de staatszender.De hervorming zou de grootste wijziging in de grondwet in 60 jaar tijd zijn geweest.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud