Italië verwerpt hervorming grondwet

In Italië is zondag een referendum begonnen over een constitutioneel referendum. Zo'n 47 miljoen Italianen kunnen zich tot maandagmiddag uitspreken over meer bevoegdheden voor toekomstige regeringsleiders en over de eerste stappen naar een federale staat.

De Italiaanse premier Romano Prodi (Foto: Belga)

(belga) - De hervorming van de Italiaanse grondwet is volgens een exit-poll van het Italiaanse televisiestation SKY TG24 verworpen door 52 procent van de kiezers. Zondag en maandag konden de Italianen zich in een referendum uitspreken over een hervorming van de grondwet.

Door deze hervorming zouden de regio's en de Italiaanse premier meer macht krijgen. Dit voorstel was voorbereid en goedgekeurd door de voormalige rechtse meerderheid van Silvio Berlusconi, maar werd zwaar bevochten door de nieuwe linkse regering van Romano Prodi.

Een van de initiatiefnemers van de hervorming, Andrea Pastore van Forza Italia, heeft verklaard dat hij wacht op "echte resultaten" vooraleer hij de nederlaag erkent.

Zondag waren 35 procent van de stemgerechtigden komen opdagen, dat is een hoog aantal in vergelijking met vorige referenda.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud