ITV-journalist door Amerikanen gedood

Journalist Terry Lloyd van de Britse omroep ITV is in 2003 in Irak gedood door Amerikaanse kogels. Tot die conclusie komt vrijdag het officiële gerechtelijke onderzoek naar de omstandigheden van Lloyds dood.

Terry Lloyd (Foto: Belga)

(belga) - Andrew Walker, de in Oxford zetelende Britse coroner (rechter van instructie), zei dat hij het Britse parket zal vragen om de verantwoordelijken strafrechterlijk te vervolgen.

Een collega van Lloyd, die op eigen houtje onderzoek naar de moord had gedaan, was vorige week al tot dezelfde conclusie gekomen: Lloyd werd, op zoek naar een schuilplaats, door Amerikaanse kogels getroffen.

Walker beklemtoont in zijn conclusie dat Terry Lloyd 'perfect voorbereid' was om in een oorlogszone te werken. Lloyd werkte voor ITN, het televisienieuws van ITV.

Hij werd nabij Basra, in het zuiden van Irak, dodelijk getroffen door een kogel op 22 maart 2003, bij de eerste dagen van de Anglo-Amerikaanse invasie van Irak.

Lloyd, die niet tot het gild van de 'ingebedde' ('embedded') journalisten hoorde, was vergezeld van een Libanese tolk, Hussein Othman, die eveneens werd gedood, en van de cameramannen Daniel Demoustier en Fred Nérac. Eerstgenoemde, een Belg, raakte bij het indident gewond; de Fransman Nérac werd officieel als 'vermist' opgegeven. De krant Le Figaro schreef donderdag dat hij dezelfde dag nog door Baathmilities werd geëxecuteerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud