Jacht op Europese topjobs is geopend

Tijdens een informeel diner stemmen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU donderdagavond de violen in het vooruitzicht van de G20 volgende week. Op de agenda staan vooral crisismaatregelen, maar ook de interne Europese keuken komt ter sprake.

(tijd/belga) - Nu Barroso zijn tweede mandaat aan het hoofd van de Europese Commissie in de wacht heeft gesleept, is de strijd voor de meest aantrekkelijke portefeuilles binnen de nieuwe commissie losgebarsten. Het nieuwe team van de Portugees moet ten laatste eind oktober gevormd zijn.

Er rijst evenwel een institutioneel probleem, want op het moment dat Barroso II van start gaat, is het Verdrag van Nice nog steeds van kracht, en dat voorziet in een inkrimping van de Commissie van 27 tot 20 leden.

Ook al stemmen de Ieren op 2 oktober in een tweede referendum voor het Verdrag van Lissabon, dat een college van 27 Commissarissen voorziet, toch blijft het wachten tot de opvolger van Nice door de eurosceptische presidenten van Polen en Tsjechiƫ wordt geratificeerd. Mogelijk blijft de huidige Commissie dus aan als een Commissie van lopende zaken.

Van Rompuy

Daar komt nog bij dat er binnenkort twee Europese topjobs ontstaan. Als het Verdrag van Lissabon er eindelijk doorkomt, komt er een permanente voorzitter van de Europese Raad, een soort Europese president. Daarnaast komt de positie van hoge vertegenwoordiger voor het Europese Buitenlandse Beleid vrij, zeg maar de Europese minister van Buitenlandse Zaken. De huidige buitenlandminister, de Spanjaard Javier Solana stopt er immers mee.

Voor invulling van de functie van voorzitter van de Europese Raad draait de geruchtenmolen volop. De Britse ex-premier Tony Blair wordt regelmatig genoemd, net als de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker en de voormalige Spaanse premier Felipe Gonzalez. Ook de naam van de Nederlandse eerste minister Jan-Peter Balkenende doet de ronde.

De Franse krant Le Monde tipte donderdagochtend zelfs de Belgische eerste minister Herman Van Rompuy. De premier liet echter na afloop van de top verstaan nooit met iemand over de functie te hebben gepraat. 'Ik ben er ook nooit op aangesproken', aldus Van Rompuy, die zei 'erg zen' te blijven onder de speculatie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud