Japan geeft Irak lening om olie-industrie opnieuw op te bouwen

Japan heeft Irak maandag een lening toegekend van 102,8 miljard yen (640 miljoen euro) om de verwoeste olie-industrie in het land nieuw leven in te blazen. Dat gebeurde naar aanleiding van een bezoek van de Iraakse premier Noeri al-Maliki aan Japan.

(belga) "Stabiliteit in Irak is belangrijk voor het Midden-Oosten en voor de internationale gemeenschap", aldus de Japanse premier Shinzo Abe. "Daarom helpt Japan Irak met de heropbouw".

Dankzij de lening van Japan kan Irak zijn olie- en elektriciteitsinfrastructuur heropbouwen. Die infrastructuur is door de jarenlange handelsembargo's tegen Irak en de oorlog volledig verwoest. Het Japanse geld zal onder meer worden gebruikt voor de bouw van een oliepijpleiding in Basra, maar ook voor investeringen in meststoffabrieken en olieraffinaderijen, aldus het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling.

De terugbetaling van de lening, gefinancierd door de Japanse Bank voor Internationale Samenwerking, verloopt op 40 jaar tegen een interest van 0,75 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud