Japanse premier Koizumi bezoekt omstreden schrijn in Tokio

(belga) - De Japanse Premier Junichiro Koizumi heeft maandagmorgen een bezoek gebracht aan het Shintoïstische schrijn van Yasakuni, symbool van het Japanse Nationalisme in Tokio.

Dat stelde het Franse persagentschap AFP vast. Koizumi gebruikte de belangrijkste bezoekerstoegang, begaf zich naar het altaar en bad er gedurende één minuut met gebogen hoofd.

Het Japanse schrijn van Yasukuni, in het centrum van Tokio, herdenkt de 2,5 miljoen Japanners die het leven lieten voor het vaderland sinds de burgeroorlog in 1853. Onder hen ook 14 oorlogsmisdadigers die door de geallieerden veroordeeld werden na de Tweede Wereldoorlog Het is het vijfde bezoek aan Yasukuni van Koizumi sinds hij in 2001 aan de macht kwam. Al deze bezoeken lokten hevig protest uit in de buurlanden China en Noord- en Zuid-Korea. Chinezen en Koreanen zien er een verering in van het Japanse imperialisme van de eerste helft van de twintigste eeuw waarvan zij het slachtoffer waren. Het bezoek van Koizumi aan het schrijn komt er op het moment dat de Minister van Buitenlandse Zaken, Nobutaka Machimura, een bezoek aan China aankondigde in een poging de spanningen tussen beide landen te bekoelen. De liberale democratische partij van Koizumi won de vervroegde verkiezingen van 11 september dit jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud