Joesjtenko legt de eed af als president Oekraïne

(tijd/belga) - De Oekraïense oppositieleider Viktor Joestjenko (foto: epa) heeft dinsdag in het parlement de eed afgelegd als de nieuwe president van Oekraïne. De eedaflegging is echter niet rechtsgeldig, omdat er op de parlementszitting alleen leden van de oppositie aanwezig waren. In de loop van de dag kwamen honderdduizenden Oekraïners op straat om hun steun te betuigen aan Joestsjenko. Die verloor bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag van de pro-Russische Viktor Janoekovitsj, al dan niet na verkiezingsfraude.

Joestjenko was in het parlement door de oppositie uitgeroepen tot de nieuwe president van Oekraïne. Op vraag van zijn aanhangers heeft Joesjtsjenko dan de 'eed afgelegd'. Toen dat gebeurde bevonden zich enkel nog oppositieleden in het parlement. Daardoor is de eedaflegging niet rechtsgeldig, en gaat het veeleer om een symbolische daad.

Eerder op de dag had het parlement de verkiezingsuitslag van zondag herroepen. Ook hier ging het om een symbolische daad, omdat er voor het aannemen van een resolutie minstens 226 parlementariërs aanwezig moeten zijn en de oppositie maar over 191 afgevaardigden beschikt. De buitengewone zitting van het parlement was door de pro-regerinsfractie, die een meerderheid vormt in het halfrond, geboycot.

In de loop van de dag waren meer dan 200.000 mensen bijeengekomen aan het parlementsgebouw in de hoofdstad Kiev uit protest tegen de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag. Die werden gewonnen door de pro-Russische Viktor Janoekovitsj, maar er zou systematisch fraude zijn gepleegd bij deze stembusgang.

Niet alleen in de hoofdstad, maar ook in Lviv, in het Westen van Oekraïne, kwamen honderdduizend manifestanten op straat. De stad is een bolwerk van de pro-Westerse Joesjtsjenko. Volgens de oppositie zijn er 250.000 mensen op de been. De politie houdt het op 80.000.

De Europese Unie toonde zich alvast bezorgd over het verloop van de verkiezingen. De Nederlandse premier en huidig voorzitter van de Europese Unie, Jan Peter Balkenende, heeft 'twijfels' bij het resultaat. Volgens de huidige EU-voorzitter bestaat er in de schoot van de Unie twijfel over de resultaten, die niet op correcte wijze het electorale gedrag van de bevolking zouden weerspiegelen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud