Joesjtsjenko dreigt met nieuwe verkiezingen in Oekraïne

De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft woensdag verklaard dat de gesprekken tussen de pro-Russische en pro-Westerse partijen om tot een gezamenlijke regeringscoalitie te komen, op een sisser uitgelopen zijn. Hij dreigt ermee het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

(belga) Na de verkiezingen van 26 maart voerde de pro-westerse partij van Joesjtsjenko (Ons Oekraïne) gespannen onderhandelingen met de voormalige bondgenoten tijdens de Oranjerevolutie (het Blok van Julia Timosjenko en de Socialisten) om een regering te vormen. In juni kondigde Ons Oekraine echter aan 'consultaties' te hebben aangevat met de pro-Russische oppositiepartij van Viktor Janoekovitsj, de rivaal van Joesjtsjenko tijdens de presidentsverkiezingen van 2004.

Sinds de verkiezingen wordt het land geleid door een uittredende regering, die enkel nog de lopende zaken afhandelt.

Ook dinsdag konden Joesjtsjenko en Janoekovitsj niet tot een vergelijk komen. Samen met de voorzitters van de vijf politieke partijen waren ze niet in staat om, ondanks twee weken van marathon-onderhandelingen, tot een akkoord te komen over de hervorming van de grondwet en de weg die het land moet inslaan op economisch en politiek gebied.

De leider van de Oranjerevolutie verkiest de ontbinding van het parlement en verkiezingen boven de door Janoekovitsj geëiste stopzetting van de economische en politieke hervormingen. Janoekovitsj, die aan het hoofd staat van de meerderheid in het parlement, heeft al laten weten 'geen compromissen' te willen sluiten met Joesjtsjenko.

Taras Tsjornovil, een van de parlementsleden van de oppositie en vertrouweling van Janoekovitsj, heeft aangekondigd dat het parlement de afzettingsprocedure zal inleiden als Joesjtsjenko het parlement ontbindt. Volgens de president is zo'n procedure ongrondwettelijk.

Bijkomend probleem in Oekraïne is dat het grondwettelijk hof geen uitspraak kan doen over een eventuele afzettingsprocedure aangezien er geen voldoende rechters zijn: het parlement heeft namelijk geweigerd de vijf door Joesjtsjenko genomineerde rechters goed te keuren.

(foto epa)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud