Joesjtsjenko wil nieuwe tweede ronde verkiezingen - update

(belga) - De Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko heeft woensdag voorgesteld een nieuwe tweede ronde van de presidentsverkiezingen te houden met zijn rivaal Janoekovitsj. Hij wil wel dat de samenstelling van de centrale kiescommissie wordt gewijzigd.

Een ondergesneeuwde Viktor Joestsjenko groet zijn aanhangers na zijn 'overwinningsspeech' van dinsdagavond in de Oekraïense hoofdstad Kiev. (foto: epa)

Eerder had de Oekraïenese oppositie nog laten verstaan niet te willen onderhandelen met de pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj en diens entourage. 'We zullen geen onderhandelingen voeren met Janoekovitsj en zijn entourage', stelde Tomenko, afgevaardigde van de coalitie van oppositiekandidaat Viktor Joestsjenko.

Uittredend president Leonid Koetsjma had dinsdag alle partijen opgeroepen om te onderhandelen. Een oppositielid had daarop verklaard dat er onderhandelingen zouden volgen tussen vertegenwoordigers van Joestsjenko en het regime, om een uitweg uit de crisis te vinden. Die onderhandelingen komen er blijkbaar dan toch niet.

Duizenden aanhangers van Joestjenko sloegen in de nacht van dinsdag op woensdag hun tenten op voor het presidentieel paleis. Ook op het onafhankelijkheidsplein in het centrum van de hoofdstad bouwden ze tentenkampen. De manifestanten protesteren tegen mogelijke kiesfraude die Janoekovitsj pleegde bij de verkiezingen van afgelopen weekend.

Meer dan 500 mensen uit het Oosten van Oekraïne trokken dan weer naar Kiev om Janoekovitsj te steunen. Zij hebben zich geïnstalleerd in een park in het centrum van de stad. 'Wij willen dat Oekraïne van de Oekraïners blijft en niet van de Amerikanen' verklaarde een aanhanger van Janoekovitsj aan het persagentschap AFP. Janoekovitsj is de kandidaat van Rusland, Joestjenko krijgt dan weer de steun van het Westen.

Joestjenko weigert de uitslag van de verkiezingen te erkennen. Dinsdagavond hield de 'verliezer' zelfs een overwinningsspeech. Hij liet zich door zijn aanhang in het parlement tot president uitroepen. Honderdduizenden aanhangers betuigden hem dinsdag al hun steun in de straten van Kiev.

De Oekraïense minister van Defensie, Olexander Kouzmouk, heeft woensdag het leger opgeroepen om de kalmte te bewaren en in de toekomst zijn 'constitutionele plicht te vervullen'. Dat heeft het Russische persbureau Interfax bekendgemaakt.

'Op een ernstig moment voor het land zoals nu richt ik mij tot jullie, de verdedigers van een onafhankelijk Oekraïne, met de vraag en het bevel om de kalmte te bewaren en in de toekomst jullie constitutionele plicht te vervullen uit respect voor de wet van het land', aldus de Oekraïense minister.

Voorts verklaarde Kouzmouk nog dat bij de controversiële presidentsverkiezingen van afgelopen zondag de Oekraïense wet werd gerespecteerd. 'De verkiezingen waaraan jullie hebben deelgenomen zijn geheel volgens de wet verlopen', aldus nog Kouzmouk.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud