Johnson & Johnson schrapt wereldwijd 3 tot 4 procent banen

Johnson & Johnson (J&J) gaat wereldwijd 3 tot 4 procent van zijn banen schrappen, zo heeft de Amerikaanse farmareus vandaag bekendgemaakt in een persbericht. Daardoor komen er maximaal 4.840 banen op de tocht te staan. Of er ook bij de Belgische dochter van Johnson & Johnson banen sneuvelen, kon men bij Janssen Pharmaceutica nog niet kwijt.

(tijd) De maatregelen van Johnson & Johnson moeten in 2008 leiden tot jaarlijkse besparingen van 1,3 miljard tot 1,6 miljard dollar. Johnson & Johnson verwacht in de tweede helft van dit jaar een herstructureringslast te nemen van 550 miljoen tot 750 miljoen dollar.

De maker van verzorgingsproducten en medicijnen handhaaft zijn eerdere verwachting dat de winst per aandeel voor heel 2007 uitkomt tussen de 4,02 en 4,07 dollar. De winstverwachting geldt exclusief dit soort bijzondere lasten.

De kostenbesparingen zullen vooral vallen bij de farmaciedivisie van Johnson & Johnson. Het bedrijfsonderdeel krijgt de komende jaren te maken met het aflopen van belangrijke patenten. Ook bij dochter Cordis, een katheterproducent, wordt relatief zwaar bezuinigd.

'Als belangrijke speler zullen wij, net als alle internationale vestigingen van Johnson & Johnson, mee een inspanning moeten doen', zegt Stefaan Gijssels, de woordvoerder van Janssen Pharmaceutica. 'Daarvoor moeten we tegen het einde van de zomer een dossier voorleggen, dat dan door het hoofdkantoor van Johnson & Johnson zal bekeken worden. Over eventuele ontslagen kunnen we momenteel dus nog niet veel kwijt, behalve dat we een zo sterk mogelijk dossier gaan indienen.'

Het nieuws van Johnson & Johnson komt bovenop de aanwervingsstop die het farmabedrijf uit Beerse in juni uitvaardigde. Janssen Pharmaceutica verkeert al een tijdje in een crisissfeer. De onderneming heeft een tekort aan nieuwe, marktrijpe producten. 'Zo vervalt binnenkort zoals bekend het patent op enkele blockbusters', zegt Gijssels. 'Een echte verrassing is het nieuws dus niet', klinkt het.

De pijplijn aan nieuwe middelen van Janssen Pharmaceutica zou pas ten vroegste vanaf 2009 de omzetdaling van de huidige generatie topgeneesmiddelen kunnen compenseren. In 2006 kende Janssen Pharmaceutica een omzetdaling met 4,9 procent tot 2 miljard euro. De winst ging met 42 procent achteruit tot 200 miljoen euro.

Koen Dedobbeleer koen.dedobbeleer@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud