Advertentie

Jordanië helpt VS bij aanval op Irak

(tijd-nieuwslijn) - Jordanië is bereid op beperkte schaal Amerikaanse militairen toe te laten op zijn grondgebied als de VS een aanval uitvoeren op buurland Irak. Dat meldde de Britse krant The Times donderdag op gezag van Westerse diplomatieke bronnen. De Jordaanse regering, een gematigde en cruciale westerse partner in het Midden-Oosten, heeft steeds gezegd geen rol te willen spelen bij een dergelijke aanval.

Koning Abdullah van Jordanië heeft de VS volgens de krant toezegd dat een radarinstallatie en een beperkt aantal militairen welkom zijn. Vanuit zijn land zouden eventuele reddingsoperatie voor gestrande Amerikaanse militairen in Irak uitgevoerd kunnen worden.

Dit jaar zou geen aanval meer op stapel staan, maar mogelijk wel begin 2003. The New York Times maakte eerder deze maand al melding van vergevorderde plannen voor een grootschalige aanval op het regime van de Iraakse president Saddam Hussein. Mogelijke Iraakse repercussies op doelen in Israël zouden vanuit het strategisch gelegen Jordanië goed in de gaten gehouden kunnen worden. Jordanië heeft een vredesverdrag met de joodse staat.

Abdullah, die in zijn land wordt geconfronteerd met sterke anti-Amerikaanse sentimenten, voert deze maand overleg met president Bush. De VS steken honderden miljoen per jaar in Jordanië in de vorm van economische en militaire hulp. Daarentegen is Irak de belangrijkste buitenlandse handelspartner van Jordanië. Het land profiteert ook van de door de VN geconditioneerde olie-exporten van Irak.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud