Jorg Haider komt om in verkeersongeval

In Oostenrijk is zaterdagochtend de rechtspopulistische politicus Jörg Haider om het leven gekomen bij een verkeersongeval. Hij werd 58 jaar.

(belga) - De dienstwagen van Haider belandde in Klagenfurt, in het zuiden van het land, om een nog onbekende reden naast de baan en ging verscheidene keren over de kop. Haider, die alleen in de auto zat, liep zware verwondingen op aan het hoofd en borstkas en overleed kort daarop. Hij zou zaterdag in de deelstaat Karinthië een familiefeest ter ere van de 90ste verjaardag van zijn moeder bijwonen.

Haider was gouverneur van Karinthië en de leider van de extreemrechtse BZÖ (Bündnis Zukunft Österreich), de partij die zich in 2005 afsplitste van de Vrijheidspartij (FPÖ), waar Haider vroeger de plak zwaaide. In september waren de FPÖ en BZÖ nog de grote grote winnaars van de parlementsverkiezingen.

Haider verwierf voor het eerst bekendheid buiten de Oostenrijkse grenzen toen hij na de parlementsverkiezingen van 1999 met zijn Vrijheidspartij een regering vormde met de christendemocratische ÖVP onder bondskanselier Wolfgang Schüssel. Wereldwijd kwam er kritiek op de coalitie vanwege het extreemrechtse gedachtendgoed van Haider. Ook uitspraken van Haider uit het verleden werden hem kwalijk genomen. Zo had hij naar eigen zeggen veel bewondering voor de economische successen van de nazi's.

In 2000 trad hij af als partijleider, maar achter de schermen had hij nog steeds de touwtjes grotendeels in handen.

Na strubbelingen binnen zijn partij richtte Haider in 2005 de FPÖ op. Toen hij bij de verkiezingen van 2006 op 4 pct strandde, terwijl de Vrijheidspartij 11 pct behaalde, besliste Haider zich terug te trekken in Karinthië maar na de veroordeling van toenmalig BZÖ-voorzitter Peter Westenthaler, werd hij in augustus 2008 opnieuw voorzitter van de partij, die bij de parlementsverkiezingen van september een sterk resultaat (ruim 10 pct) neerzette.

Haider laat een vrouw en twee volwassen dochters achter.

Dewinter diep geraakt

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter reageert geschokt op het overlijden van Jörg Haider. "Hij was een voorbeeld en een rolmodel van de moderne, hedendaagse succesvolle rechtsnationale politicus", zo staat te lezen in een persmededeling. Dewinter stuurde zaterdagochtend een rouwtelegram naar de plaatsvervangende voorzitter van de BZÖ en naar de vrouw van Haider. Dewinter was verschillende keren te gast bij Haider.

"Het overlijden van Jörg Haider raakt mij diep (...) Hij was een charismatische leider die als geen ander in staat was om de spreekbuis te zijn van de zwijgzame meerderheid van de bevolking", luidt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud