Jospin geen kandidaat voor Franse presidentsverkiezingen

Lionel Jospin zal geen kandidaat zijn om namens de socialisten deel te nemen aan de Franse presidentsverkiezingen van 2007. Dat heeft de oud-premier donderdagmorgen gezegd op Radio RTL.

(belga) 'Bij gebrek aan te kunnen bijeenbrengen, wil ik niet verdelen', motiveerde de 69-jarige Jospin zijn beslissing. Hij stelde 'helemaal niet' triest of bitter te zijn.'Ik heb de meest wijze beslissing genomen', luidde het.

In 2002 overleefde Jospin verrassend de eerste ronde van de presidentsverkiezingen niet. Het was de extreemrechtse leider Jean-Marie Le Pen die het in de tweede ronde mocht opnemen tegen Jacques Chirac. Die laatste trok uiteindelijk aan het langste eind.

Alhoewel Jospin toen het einde van zijn politieke carrière aankondigde, kwam hij daarna stukje bij beetje terug. In juni stelde hij "beschikbaar" te zijn om "links en het land" bijeen te brengen.

Jospin zei donderdag niet wie binnen het socialistische kamp dan wel zijn steun geniet voor de presidentsverkiezingen. In elk geval de populaire Ségolène Royal niet. Jospin beschuldigde haar begin deze week nog van 'onbeduidendheid' en 'demagogie'.

De Fransen geven nog steeds ruim de voorkeur aan Royal en Nicolas Sarkozy, minister van Binnenlandse Zaken en voorzitter van de neogaullistische regeringspartij UMP, om volgend jaar in het strijdperk te treden voor de presidentsverkiezingen.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud