Juli breekt 'records' in Irak

Het aantal bomaanslagen op Amerikaanse en Iraakse legerkonvooien heeft in juli een recordhoogte bereikt, zo schrijft donderdag de krant New York Times. Eerder had de krant al gemeld dat in juli een 'recordaantal' Iraakse burgers slachtoffer van het immer escalerende geweld is geworden.

(belga) In juli werden meer dan 1.600 IED's (zelfgemaakte bommen) tot ontploffing gebracht; een duizendtal andere werden tijdig onschadelijk gemaakt. De vorige recordmaand, januari 2006, telde 1.500 explosies. Het cijfer is des te deprimerender voor de Amerikanen omdat de maand voordien 'superterrorist' Abu Musab al-Zarqawi was gedood, een feit dat verkocht werd als 'keerpunt' in het geweld.

'De opstand is volgens alle maatstaven enkel maar erger geworden, met aanslagen van rebellen op historische hoogtes', stelde een anonieme hoge functionaris van het Pentagon in de krant. Zorgwekkend voor de bezetting is dat de opstandelingen op steeds meer steun van de bevolking kunnen rekenen.

Het hogere aantal bomaanslagen vertaalde zich niet in meer doden onder de VS-soldaten: in januari kwamen er nog 42 om, in juli 38. Dat heeft vooral te maken met een betere uitrusting van de militairen en nog hogere veiligheidsmaatregelen. Het aantal gewonden steeg wel drastisch, van 287 in januari tot 518 in juli.

Het stijgende aantal burgerdoden, daarentegen, onderschrijft de these dat de zo gevreesde Iraakse burgeroorlog eigenlijk al woedt, een vaststelling die ook in een recent rapport (Iraq Update) van het DIA (Defense Intelligence Agency) werd gemaakt.

Volgens het Iraakse Gezondheidsministerie vielen in juli 3.438 burgerdoden, meer dan 100 per dag. Voor analisten betekent dit dat de 'coalitietroepen' zich in Irak steeds meer tussen een soennitische hamer en een sjiitisch aambeeld bevinden.

De deprimerende statistieken zouden, zo schreef de NYT woensdag, voor 'ontgoocheling' hebben gezorgd bij VS-president George Bush. Bush zou zich bij een vergadering van het zogenaamde oorlogskabinet met externe deskundigen in die zin hebben uitgesproken over het 'gebrek aan vooruitgang en aan steun voor de VS-plannen' in Irak.

Ook het feit dat tienduizenden sjiieten in Bagdad betoogden ter ondersteuning van Hezbollah en tegen Israƫl was Bush een doorn in het oog. Woensdagavond liet het Witte Huis evenwel optekenen dat de Amerikaanse president helemaal niet ontgoocheld is en dat de VS wel degelijk 'vooruitgang' boekt in Irak.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud