Advertentie

Karadzic vraagt vrijlating

Radovan Karadzic wordt aangeklaagd voor volkerenmoord

Radovan Karadzic, de vroegere politieke leider van de Bosnische Serviërs die door het Joegoslavië-Tribunaal is aangeklaagd wegens volkerenmoord, heeft zijn vrijlating gevraagd. Hij wil ook dat het tribunaal het proces tegen hem laat vallen.

(belga) - Karadzic legde maandag een motie van 140 pagina's neer waarin hij zegt dat er bewijzen zijn van een akkoord met de Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke. Het akkoord, dat in juli 1996 in het geheim zou zijn afgesloten en bij de totstandkoming waarvan Karadzic zelf niet betrokken was, zou de vroegere Bosnisch-Servische leider beschermen tegen elke vervolging. Voorwaarde was wel dat Karadzic zich volledig uit het openbare leven terugtrok.

"Dokter Karadzic heeft zijn deel van het akkoord vervuld. Hij wil nu dat de rechtbank het deel van Holbrooke vervult", luidt het in de motie. Holbrooke, architect van de vredesakkoorden van Dayton die een eind maakten aan de oorlog in Bosnië (1992-1995) en momenteel speciaal Amerikaans gezant voor Afghanistan en Pakistan, heeft het bestaan van een akkoord altijd ontkend.

Holbrooke zou zijn belofte gedaan hebben tijdens een vergadering in Belgrado op 18 en 19 juli 1996. Onder meer Slobodan Milosevic, de vroegere Servische president, zou aan de vergadering deelgenomen hebben. Volgens de motie ondertekenden de vertegenwoordigers van de Bosnische Serviërs het akkoord, maar "weigerde" Holbrooke "om het tekenen".

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft al laten weten dat het mogelijke afspraken als "niet relevant" beschouwt, omdat het "onafhankelijk" optreedt.

Karadzic werd in juli 2008, na jarenlang voortvluchtig te zijn geweest, opgepakt in Belgrado.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud