Advertentie

Karzai nog steeds op kop in Afghaanse presidentsverkiezingen

(belga) - Hamid Karzai, is goed op weg om zichzelf op te volgen als president van Afghanistan. Met 56 procent van de stemmen geteld heeft de president nog steeds een comfortabele voorsprong op zijn voornaamste uitdager, de vroegere onderwijsminister Yunus Qanooni.

De presidentsverkiezingen in Afghanistan dateren van 9 oktober. Intussen zijn er meer dan 4,5 miljoen stemmen geteld. Volgens de kiescommissie kreeg Karzai 58,7 procent van de kiezers achter zich. Qanooni heeft met 17,4 procent enkele straatlengtes achterstand. De Oezbeekse krijgsheer Abdoel Rasjid Dostoem wist voorlopig iets meer dan 8 procent van de kiezers achter zich te scharen.

De Afghaanse presidentsverkiezingen waren omgeven door een aura van fraude en onregelmatigheden. De beschuldiging zorgde ervoor dat de telling van de stemmen met vijf dagen vertraging begon. Ook vooraf waren er reeds sterke geruchten dat de Amerikanen achter de schermen meer dan hun duit in het zakje hadden gedaan om 'hun man' Karzai via een klinkende overwinning opnieuw naar de presidentspluche te loodsen.

De definitieve resultaten van de Afghaanse presidentsverkiezingen worden eind oktober verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud