Karzai steunt Afghanistan-strategie Obama

De Afghaanse president Hamid Karzai - Foto Reuters ©REUTERS

De Afghaanse president Hamid Karzaï heeft zaterdag op een persconferentie gezegd dat de nieuwe Amerikaanse strategie voor de regio beantwoordt aan wat de Afghanen hebben gevraagd.

(belga) - 'De herziening van de strategie beantwoordt exact aan hetgeen het Afghaanse volk wilde en aan hetgeen wij hebben gevraagd. We zeggen onze volle steun toe', zei het Afghaanse staatshoofd.

'Wij appreciëren in het bijzonder de wens om de civiele en militaire instellingen in Afghanistan te versterken. Wij bevestigen zonder voorbehoud onze wil om te vechten tegen de corruptie.'

'Het (de door president Barack Obama bekendgemaakte strategie) is nog beter dan wat we hadden verhoopt', zei Karzaï ook.

Obama kondigde een hoger militair en civiel engagement voor Afghanistan aan in het kader van zijn nieuwe strategie om het terreurnetwerk al-Qaida te bestrijden. Civiele deskundigen moeten Kaboel helpen het land politiek en economisch te ontwikkelen terwijl nog eens 4.000 soldaten extra naar Afghanistan gaan.

Pakistan

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft de nieuwe strategie van de Verenigde Staten voor Pakistan en Afghanistan verwelkomd als 'een positieve koerswijziging'. 'Ik zie het als een antwoord op onze oproep voor meer sociale en economische hulp, als strijdmiddel tegen het terrorisme', aldus Zardari zaterdag tijdens een toespraak voor het Pakistaanse parlement.

De Amerikaanse president Barack Obama kondigde vrijdag een hoger militair en civiel engagement aan voor Afghanistan en Pakistan in het kader van zijn nieuwe strategie om het terreurnetwerk al-Qaida te bestrijden. In ruil verwacht Obama dat Kaboel zijn strijd tegen al-Qaida opvoert.

Zardari verzekerde zaterdag dat zijn land er alles aan zal doen om de strijd tegen het extremisme nog op te voeren. 'De Pakistaanse regering tolereert geen terroristische activiteiten op zijn grondgebied, tegen om het even welk land, en duldt ook niet dat om het even welk land de Pakistaanse soevereiniteit schendt', aldus de Pakistaanse president.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud