Kasparov bergt presidentsambities op

©AFP

Voormalig wereldkampioen schaken en Russisch oppositiefiguur Gary Kasparov gooit wat zijn presidentsambities betreft de handdoek in de ring. De Russische presidentsverkiezingen vinden plaats in maart 2008 en zullen gewonnen worden door Dmitri Medvedev van de Kremlinpartij Verenigd Rusland (JR), al zullen nog steeds enkele anderen -KP-leider Gennady Zjoeganov en ex-premier Michail Kassianov, bijvoorbeeld- de handschoen opnemen.

(belga) - Op 18 december moeten de kandidaturen voor de presidentsverkiezing binnen zijn. Maar door het wegvallen van Kasparov als presidentskandidaat blijft de stembusgang in Rusland allicht verstoken van een revolutionair kleurtje.

Kasparov is het speerpunt van het partijtje Droegaja Rossija (Een Ander Rusland), dat mag rekenen op de steun van een tweetal procent van de Russische bevolking, maar dat bijzonder geliefd is in het westen.

Als reden voor zijn opgave geeft Kasparov tegenwerking van de overheid aan: "In heel Moskou hebben we niet één zaal gevonden waar mijn militanten kunnen samenkomen". Volgens de schaakmeester strijdt zijn partij niet om de macht, maar "opdat een echte verkiezing plaats vindt". Kasparov heeft de gewoonte president Poetin in één adem te vernoemen met dictator Josif Stalin.

Een Ander Rusland mocht onlangs niet aan de parlementsverkiezingen deelnemen omdat de Russische wet partijkartels verbiedt. Het partijtje is een vreemd amalgaam van neoconservatieve "democraten", neoliberalen en de neonazistische nationaal-bolsjevieken van Edvard Limonov.

Die combinatie is des te merkwaardiger omdat Kasparov, ondanks zijn hoogdravende retoriek over democratie, eerder in het rechtse kamp moet worden ondergebracht. De schaakkampioen is vaste columnist van de krant Wall Street Journal, een vehikel van Rupert Murdoch. De neoconservatief Murdoch is dan weer beste maatjes met de gevluchte Russische oligarchen, genre Boris Berezovski.

De schaakkampioen was tot voor kort ook bestuurslid van de Adviesraad voor Nationale Veiligheid van de Amerikaanse "denktank" Center for Security Policy. Die organisatie houdt zich bezig met denkwerk, acties en fondsenwerving voor zaken die de "vitale belangen" van de VS behartigen. Medeleden van het CSP zijn vermaarde neocons als Richard Perle, Douglas Feith en Frank Gaffney. In 1991 reeds ontving Kasparov van het CSP de Keeper of the Flame-onderscheiding. Die wordt uitgereikt aan mensen die hun publieke optredens besteden aan "het verdedigen van de VS en het globaal behartigen van de Amerikaanse waarden". Andere winnaars van die award waren mensen als Ronald Reagan, Don Rumsfeld en Paul Wolfowitz.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud