Kerry wint mild debat opnieuw 'op punten'

(belga/tijd) - De Amerikaanse president, George W. Bush, en zijn Democratische uitdager, John Kerry, hebben woensdagavond tijdens hun laatste rechtstreekse televisiedebat hun binnenlandse politieke programma's verdedigd. Een overtuigende winnaar was er niet, al geven de eerste peilingen een voorsprong aan Kerry.

Het derde debat van de voorbije nacht, dat in het teken stond van binnenlandse thema's, werd minder scherp gevoerd dan de vorige twee. Beide kandidaten hadden tijdens het 90 minuten durende debat een verschillende mening over zowel nationale veiligheid, het homohuwelijk, gezondheid en andere onderwerpen.

Bush (rechts, foto: epa) portreteerde zijn opponent als een 'extreem-linkse' (liberal) politicus, die graag wil dat de overheid meer greep krijgt op het leven van de burger. Bush herhaalde dat Kerry's carrière gekenmerkt wordt door het steeds veranderen van mening.

De Democratische senator repliceerde dat Bush de afgelopen vier jaar een gigantisch overheidstekort heeft veroorzaakt. De rijken werden de voorbije vier jaar beloond met lastenverlagingen, de gezondheidskosten schoten de hoogte in en er gingen honderdduizenden arbeidsplaatsen verloren, aldus Kerry. 'De middenklasse verloor terrein onder het bewind van Bush', besloot hij.

Uit een rondvraag onmiddellijk na afloop van het debat blijkt dat Kerry het meeste kijkers kon overtuigen. Maar een overtuigende winnaar was er niet. Uit een enquête van CNN/USA Today/Gallup bleek dat 52 procent van de kijkers Kerry verkoos, tegen 39 procent Bush. Heel wat TV-commentatoren hadden geen voorkeur. En ook de Republikeinen en de Democraten schoven elk hun eigen kandidaat naar voor als winnaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud