Kiev betoogt voor en tegen parlement

Duizenden Oekraïners hebben zaterdag in Kiev voor en tegen de ontbinding van het parlement betoogd.

(belga) Zowat 20.000 aanhangers van de pro-Russische regeringscoalitie waren de eersten om te gaan demonstreren, om uiteindelijk met zowat 40.000 samen te komen op het Europaplein het centrum van Kiev. De demonstranten voerden spandoeken mee waarop stond "geen ontbinding van het parlement" of "ontbinding van het parlement een misdaad".

Op het nabijgelegen centrale Maidanplein, de bakermat van de Oranjerevolutie eind 2004, kwamen zowat 15.000 aanhangers van de pro-westerse oppositie en president Viktor Joesjtsjenko bijeen. Supporters van de presidentiële partij Ons Oekraïne en van het Blok Joelija Timosjenko eisten dan weer wel de ontbinding van het parlement. Joestsjenko zei na een congres van zijn partij opnieuw dat hij daartoe bereid is.

De president, wiens "cohabitation" met zijn pro-Russische regering moeilijker en moeilijker wordt, heeft zaterdag de regering een ultimatum gesteld omdat hij haar daden een jaar na de parlementsverkiezingen "ongrondwettelijk" vindt.

Premier Janoekovitsj heeft de laatste maanden zijn macht opgebouwd ten koste van president Joesjtsjenko. Waarnemers zien het teruggrijpen naar straatprotest zoals in de tijden van de Oranjerevolutie een laatste poging om het verval van zijn invloed een halt toe te roepen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud