Kinshasa stuurt 10.000 extra soldaten naar Oost-Congo - update

(belga) - De Democratische Republiek Congo gaat 10.000 extra soldaten naar het oosten van het land sturen om een eventuele aanval van Rwandese troepen op te vangen. Dat hebben radiostations in Kinshasa dinsdag gemeld. De Rwandese president Paul Kagame suggereerde dat zijn troepen mogelijk reeds de grens zijn overgestoken.

De regering in Kinshasa versterkt aanzienlijk de veiligheid aan de grenzen en kondigt de ontplooiing van 10.000 bijkomende soldaten aan, voornamelijk in de provincie Noord-Kivu, meldde het radiostation Radio France Internationale (RFI).

Maandag signaleerde een westerse diplomaat in Kinshasa reeds aan het persbureau AP dat de Rwandese troepen de grens met Congo hebben overgestoken. De diplomaat maakte melding van getuigen die sinds vrijdag Rwandese soldaten in Congo hadden gezien.

Bronnen bij de VN-vredesmissie Monuc kunnen de verklaringen van de diplomaat voorlopig niet bevestigen. Volgens woordvoerster Jacqueline Chenard hebben de Monuc-helikopters en andere patrouilles vooralsnog geen soldaten opgemerkt. 'Voor zover wij kunnen nagaan, is er geen Rwandese aanwezigheid', verklaarde ze vanuit Goma, de hoofdstad van Noord-Kivu. 'Het is een gerucht'.

Een bewaker van het nationale park van Virunga en diverse inwoners van Goma houden niettemin staande dat ze Rwandese troepen op Congolees grondgebied hebben gezien. Ook Kagame zinspeelde dinsdagochtend in het Rwandese parlement op een militaire aanwezigheid in het buurland. Hij suggereerde dat Rwandese soldaten 'nu' reeds in Congo zouden kunnen zijn.

'Telkens opnieuw lukt het de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap niet om de Interahamwe (extremistische hutu-milities) en de ex-FAR (Forces Armées Rwandaises, het voormalige Rwandese leger) te ontwapenen en in bedwang te houden: wij zullen het zelf doen. Dat zal niet lang duren, of, het gebeurt reeds op dit moment', zei Kagame.

Vorige week reeds dreigde Kigali ermee, een aanval uit te voeren op de Rwandese rebellen die vanuit het woelige en ongecontroleerde oosten van Congo de regering van de tutsi-leider Kagame bevechten. Volgens het regime in Kigali vormen de rebellen, van wie sommigen betrokken waren bij de genocide van 1994, een bedreiging voor de veiligheid van Rwanda.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud