Kippenproducenten en luchtvaartmaatschappijen lijden onder vogelgriep

(tijd) - De aandelen van kippenproducenten en luchtvaartmaatschappijen kregen maandag in Azië rake klappen als gevolg van de vogelgriep. De Thaise beurs verloor bijna 4 procent. Thailand kreunt onder het invoerverbod van Thais kippenvlees. De invloed op de overige Aziatische aandelen was beperkt. De meeste Aziatische beurzen trokken maandag overigens hoger.

De verspreiding van vogelgriep heeft voornamelijk invloed op de inkomsten van kippenproducenten. Japan, Hongkong, China, Zuid-Korea en de Europese Unie hebben al een invoerverbod opgesteld op kippenvlees uit Thailand. Het land is de op drie na belangrijkste uitvoerder van kippenvlees ter wereld. Het aandeel van de belangrijkste Thaise kippenuitvoerder, Charoen Pokphand Food, verloor de voorbije week al 17 procent. De belangrijkste concurrent GFPT tuimelde 23 procent lager.

De uitvoer van kippenvlees brengt Thailand jaarlijks 1 miljard euro op. Economen berekenen het verlies voor de economische groei in Thailand op maximum 0,5 procent. De economische groei blijft wel zeer respectabel. De Thaise regering bevestigde gisteren dat de economie in 2004 met minstens 8 procent zal aanzwengelen. Toch moest de Thaise beurs gisteren bijna 4 procent prijsgeven, nadat het vorige week al 3 procent verloren had.

De kippenproducenten uit de overige delen van Azië benadrukken dat ze geen Thais vlees gebruiken, en bijgevolg niet getroffen worden door het Thaise invoerverbod.

Maar beleggers vrezen een algemene afkeer voor Aziatisch kippenvlees. Belangrijke Zuid-Koreaanse kippenproducenten en Aziatische fastfoodketens verloren gisteren terrein.

Zolang de vogelgriep enkel voor dode kippen zorgden, was er nauwelijks invloed op de overige Aziatische aandelen. 'Het eerste dodelijke slachtoffer onder de Thaise bevolking maakt de zaak veel erger. De vogelgriep kan het toerisme in Azië treffen', verklaarde Choi Yong Kyu, een Zuid-Koreaanse fondsbeheerder. De Aziatische luchtvaartmaatschappijen werden gisteren verkocht. Thai Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij, verloor 4,6 procent tot 52,5 baht. In Zuid-Korea zakte Korean Air 4,3 procent tot 17.700 won.

Nutreco Holding klom gisteren op de Amsterdamse beurs bijna 6 procent hoger. Volgens de Fortis Bank-analist Maarten Bakker zal het invoerverbod van Thais kippenvlees, de prijs van kippenvlees in Europa hoger sturen. Nutreco is een belangrijke Europese producent van kippenvlees.

20915384

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud