Knesset keurt Gazaplan Sharon goed

(belga) - De Knesset, het Israëlische parlement, heeft dinsdag met een meerderheid van 67 tegen 45 stemmen ingestemd met het door premier Ariel Sharon voorgelegde plan voor eenzijdige Israëlische terugtrekking uit de sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezette Gazastrook.

Van de 120 parlementariërs onthielden er zeven zich van stemming. Eén afgevaardigde nam niet deel aan de als "historisch" bestempelde stemming.

Sharon dankt het voor hem gunstige resultaat aan steun van de centrum-linkse oppositie. De meeste weerstand kreeg de premier immers uit eigen coalitierijen. Zo stemden de ultra-haviken binnen Sharons rechtse Likoedpartij, zoals minister zonder portefeuille Uzi Landau, tegen het plan, net als alle afgevaardigden van de fundamentalistische Nationaal Religieuze Partij. De Likoed-ministers van financiën en onderwijs, resp. Benjamin Netanyahu en Limor Livnat, leken zich bij de stemming te zullen onthouden, maar keurden het plan uiteindelijk toch goed.

Min of meer verrassend was het stemgedrag van de meeste Arabisch-Israëlische afgevaardigden, die het verwachte "nee" ruilden voor een onthouding.

Sharons terugtrekkingsplan, dat voorziert in de ontruiming van alle 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook (goed voor 7.000 kolonisten) en vier kolonietjes op de Westelijke Jordaanoever, is een splijtzwam geworden in het Israëlische politieke landschap. Hoewel Sharons raadgever Dov Weinglass onlangs onverholen toegaf dat de bedoeling van het plan is, de vorming van een Palestijnse staat sine die uit te stellen resp. af te voeren, bleek dat voor centrum-links, de Arbeidspartij voorop, geen hindernis om de schouders achter het plan te zetten en aldus te zorgen voor het overleven van het kabinet-Sharon.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud