Koetsjma sluit nieuwe verkiezingen niet uit

(belga) - De aftredende Oekraïense president, Leonid Koetsjma, heeft maandag het houden van nieuwe presidentsverkiezingen in zijn land niet uitgesloten. Hij wil zo een einde te maken aan de politieke crisis waarin Oekraïne is verzeild sinds de door mogelijke kiesfraude overschaduwde verkiezingen van 21 november.

'Als we echt vrede en eendracht willen en de democratische samenleving willen opbouwen waarover we zoveel praten, terwijl we alles doen buiten het wettelijke kader, laat ons dan nieuwe verkiezingen organiseren', zo sprak Koetsjma tegenover journalisten.

'We moeten vandaag niet alleen in de wetgevende sfeer werken, maar ook in de politiek-wetgevende sfeer', toonde de afscheidnemende president zich voorstander van een pragmatische oplossing. Koetsjma zei dat de situatie in Oekraïne zich vandaag in die mate heeft ontwikkeld dat er 'buitengewone politieke beslissingen' nodig zijn.

Het Oekraïense Hooggerechtshof, dat zich akkoord heeft verklaard een klacht van de pro-westerse presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko over verkiezingsfraude te onderzoeken, deed maandag nog geen uitspraak over de geldigheid van de stembusgang van 21 november.

Acht het Hof de klacht niet bewezen, dan staat niets de installatie tot nieuwe president in de weg van de pro-Russische Viktor Janoekovitsj, die officieel tot winnaar van de presidentsverkiezingen is uitgeroepen. Wordt de klacht wel ontvankelijk verklaard en is het hof dus van mening dat er effectief fraude is gepleegd, dan kan er een nieuwe verkiezingsronde worden uitgeschreven.

22398846

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud