Advertentie

Köhler herkozen als Duits president

©Bloomberg News

De Duitse bondspresident Horst Köhler is zaterdag in Berlijn verkozen voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar. Köhler, wiens kandidatuur werd gesteund door de christen-democratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en de liberale FDP, behaalde in de Bondsvergadering in de eerste stemronde 613 stemmen op een totaal van 1.224, meteen voldoende voor een absolute meerderheid.

(dpa) - Zijn grootste rivale, professor Gesine Schwan, behaalde 503 stemmen. Haar kandidatuur werd gesteund door de sociaal-democraten van de SPD en de Groenen. Vijf jaar geleden stonden beiden ook al tegenover elkaar. Toen haalde Köhler het met 604 stemmen tegen 589.

De Oost-Duitse acteur en regisseur Peter Sodann kon rekenen op 91 stemmen, de kandidaat van de extreemrechtse NPD en DVU, zanger Frank Rennicke, moest tevreden zijn met vier stemmen.

Er waren tien onthoudingen en twee ongeldige stemmen.

De president wordt iedere vijf jaar onrechtstreeks gekozen door de zogenaamde Bondsvergadering, die bestaat uit het kiescollege van de 612 afgevaardigden van de Bondsdag en van de deelstaatparlementen, eveneens 612 leden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud