Krachtigste magneet ter wereld in Duitsland in gebruik genomen

In het onderzoekscentrum Rossendorf bij Dresden is vrijdag de grootste magneet ter wereld in bedrijf genomen. Eva-Maria Stange, minister van Onderzoek van de deelstaat Saksen, liet de eerste stroomstoot door de bijna één ton zware magneetspoel gaan.

(belga) Met het gigantische magneetveld willen wetenschappers nieuwe materiaaleigenschappen onderzoeken, meer bepaald in het domein van de nanotechnologie.

Dit jaar zal de magneet een veld met een sterkte van meer dan 80 Tesla verwekken. Het doel is om 100 Tesla te bereiken, twee en een half miljoen keer de aantrekkingskracht van de aarde. Tot nu toe slaagde niemand erin 71 Tesla te overschrijden.

"We willen niet enkel fundamenteel onderzoek verrichten, we willen het ook gebruiken voor concrete doeleinden", zei professor Joachim Wosnitza, directeur van het project. De magneet zou bijvoorbeeld het onderzoek naar tumors kunnen verbeteren.

Volgens het instituut hebben wetenschappers van over heel de wereld al interesse getoond in de magneet. De magneet staat gratis ter beschikking voor onderzoekers en universiteiten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud