'Kroatië werkt volledig mee met Internationaal Straftribunaal'

(belga) - Kroatië werkt voortaan volledig mee met het Internationale Straftribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag. Dat heeft procureur Carla Del Ponte maandag meegedeeld in de Europese werkgroep over Kroatië in Luxemburg. Tegelijkertijd ontkent Del Ponte dat ze onder druk werd gezet bij het opstellen van haar rapport. 'Wie me een beetje kent weet dat zoiets toch niet werkt,' klonk het.

De Europese Unie weigerde vooralsnog het licht op groen te zetten voor de start van de toetredingsonderhandelingen met Kroatië omdat het land volgens Del Ponte onvoldoende meewerkte in de zoektocht naar generaal Ante Gotovina.

Del Ponte verscheen maandagnamiddag samen met de Kroatische premier Ivo Sanader voor de Europese pers. De eerste minister wees erop dat zijn land het als een plicht beschouwt om de zoektocht naar generaal Ante Gotovina verder te zetten. 'We zullen met het Tribunaal blijven samenwerken tot Gotovina zich in Den Haag bevindt.'

Del Ponte herhaalde dat ze goede redenen heeft om aan te nemen dat de generaal zich ergens in een klooster in de regio ophoudt. Opnieuw wees ze naar het Vaticaan, dat in deze nauwelijks of niet met het Tribunaal had meegewerkt. 'Mijn bezoek aan het Vaticaan op 1 juli', schrijft de openbare aanklager in haar rapport, 'bevestigde de onwil van de Heilige Stoel om met het ICTY samen te werken'.

Opvallend was dat Del Ponte zich nu bijzonder lovend over de medewerking van de Kroatische autoriteiten uitliet. Ze vergeleek de wijze waarop Servië met het Tribunaal meewerkte en de manier waarop Kroatië dat deed. Volgens Del Ponte zette Zagreb zich veel meer in.

De openbare aanklager sprak tenslotte de hoop uit dat ze binnen afzienbare tijd de Europese pers opnieuw zou kunnen ontmoeten. Om de aanhouding van Ratko Mladic en Radovan Karadcic te melden. 'Het is toch ongehoord dat beiden meer dan 10 jaar later nog altijd op vrije voeten rondlopen.'

Een stralende premier Sanader stelde dat het nu aan de 25 ministers van Buitenlandse Zaken is om te beslissen wanneer de toetredingsonderhandelingen met Kroatië beginnen. Zoals bekend beslisten de 25 in maart van dit jaar dat de onderhandelingen pas kunnen beginnen als de volledige samenwerking met het Tribunaal van Den Haag een feit is.

Een paar dagen geleden verklaarde de Europese Commissie dat wanneer de ministers het licht op groen zetten, de onderhandelingen onmiddellijk van start kunnen gaan.

23934942

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud