Kroes zal Opel 'zorgvuldig' onderzoeken

Kris Peeters en Neelie Kroes (foto: belga) ©BELGA

De Europese Commissie zal "heel zorgvuldig" onderzoeken of er bij de overname van Opel enkel economische motieven in het spel zijn. Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters na afloop van een onderhoud met eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes. Peeters zegt te blijven strijden voor de toekomst van de Opel-fabriek in Antwerpen.

Afgelopen maandag was de minister-president de zaak al gaan bepleiten bij eurocommissaris voor Industrie Verheugen. Om de druk op de ketel te houden, gingen Peeters, viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a) en minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), woensdag langs bij Kroes.

"Ik ben ervan overtuigd dat de Commissie dit dossier zeer zorgvuldig zal bekijken of er alleen economische motieven zijn en of er geen politieke motieven aan de grondslag liggen", zei Peeters achteraf.

Over de uitkomst van het onderzoek blijft het voorlopig koffiedik kijken. De Europese Commissie heeft nog geen dossier ontvangen en het kan nog tot november duren voor de overname van Opel door Magna volledig rond is. Mocht blijken dat de regels inzake staatsteun niet werden nageleefd, zal Vlaanderen onderzoeken of het klacht indient, zei Peeters nog.

De minister-president blijft er dan ook bij dat het veel te vroeg is om over de sluiting van Antwerpen te spreken. "Er is nog een hele weg af te leggen voor het akkoord met Magna rond is. Wie zegt dat het doek over Antwerpen is gevallen, loopt vooruit op de feiten", zei Peeters.

De minister-president vraagt ook dat overnemer Magna snel voor duidelijkheid zorgt, na de verwarrende berichten de laatste dagen in de media. Waarnemers vrezen dat er achter die onduidelijke communicatie een strategie schuilgaat. Peeters liet verstaan niet in dat spel mee te willen spelen. "Als men denkt ons via de media tot een uitputtingsslag wil dwingen, dan weet men niet met wie men te maken heeft", zei Peeters.

Op de vraag of die duidelijkheid er voor de verkiezingen in Duitsland van 27 september kan komen, wou Peeters geen commentaar geven.

Duitse steun

De Europese ondernemingsraad verdedigt de Duitse regering tegen een deel van de kritiek op de houding van Duitsland in het Opel-dossier. Alle Europese landen met een Opel-vestiging, moeten zich goed realiseren dat de fabrieken in Spanje, Polen, België en Engeland enkel nog in leven zijn dankzij de Duitse steun, zo verklaarde de voorzitter van de ondernemingsraad Klaus Franz woensdag op de Duitse radio.

"Zonder die steun waren die fabrieken samen met General Motors insolvent geworden", aldus Franz. Vooral Spanje en België hadden de afgelopen dagen kritiek op de houding van Duitsland in het Opel-dossier. Zij willen dat de Europese Commissie de Duitse steun aan Opel onder de loep neemt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud