'Kwestie-Iran': 'De tijd van de intimidatie is voorbij'

(belga) - De tijd van de intimidatie tegen Iran is voorbij. Dat heeft de Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad donderdag verklaard nadat bekendgemaakt werd dat de VN-Veiligheidsraad zich zal buigen over maatregelen tegen het nucleair programma van Iran. Dat meldt het officiële persagentschap Irna.

foto Belga: De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad

'De tijd van de intimidatie is voorbij, de tijd van de macht van het Iraanse volk is aangebroken', zo verkondigde Ahmadinejad. 'We zullen niet buigen voor de internationale politieke druk en geen vernedering aanvaarden. Het was altijd duidelijk voor ons dat we op onze weg naar de vooruitgang op zulke horden zouden stoten. Het is ons ook duidelijk dat er geen andere weg dan die van de weerstand gegeven wordt', zo klonk het nog.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad - de VS, Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk - hebben woensdag laat vergaderd in New York over de te volgen strategie in het conflict rond de Iraanse nucleaire plannen. De vijf zijn van plan om vrijdag weer samen te komen voordat de volledige raad van 15 leden zich volgende week over het probleem buigt. Nicholas Burns, het nummer drie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde dat 'een nieuwe fase van de diplomatie'. 'Als Iran niet luistert naar woorden, moet de internationale gemeenschap sancties overwegen', zo luidde het.

'Sommige machten denken dat ze door samen te komen en beslissingen te nemen het Iraanse volk kunnen terugdringen. Maar de Iraniërs zeggen allemaal hetzelfde: dat de kernenergie een onvervreemdbaar recht is', aldus Ahmadinejad. 'Het Iraanse volk intimideert niemand en zal niet geïntimideerd worden', aldus nog de Iraanse president.

De geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, liet donderdag ook al weten dat zijn land zal weerstaan aan alle druk en samenzweringen en zijn kernprogramma zal voortzetten, zo meldde de Iraanse televisie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud