Laatste decennium 20e eeuw warmste periode sinds 2000 jaar

(belga) - Op het einde van de 20e eeuw was het noordelijk halfrond van de aarde warmer dan in de 2000 jaren daarvoor. Dat blijkt uit een analyse van de oppervlaktetemperatuur op verschillende plaatsen op aarde. Amerikaanse en Britse onderzoekers hebben dat bekendgemaakt in het vakblad Geophysical Research Letters.

"De temperatuurstijging in het afgelopen decennium is zonder voorgaande en zelfs het relatief warme interval tussen 800 en 1200 kan niet tippen aan het voorbije decennium", schrijven Michael Mann van de Universiteit van Virginia (VS) en Philip Jones van de Universiteit van East Anglia (GB).

De wetenschappers hebben afzonderlijke onderzoeken uit verschillende uithoeken van de wereld geanalyseerd. Ze berekenden het gemiddelde en vergeleken de oppervlaktetemperaturen uit sedimenten, boomringen of boringen in het ijs met een nieuwe methode.

Voor het zuidelijke halfrond en ook voor de evolutie van de hele aarde deden zich gelijkaardige verschijnselen voor, maar hier ontbreken voldoende gegevens om een betrouwbare conclusie te trekken. De koudste perioden in het noordelijk halfrond waren de 6e, de 15e, de 17e en de 19e eeuw.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud