Laatste rechte lijn voor wet healthcare

Foto Reuters ©REUTERS

Het wetsvoorstel voor een vernieuwing van de Amerikaanse gezondheidszorg, de grootste binnenlandse prioriteit voor president Barack Obama, heeft in de senaat een belangrijke horde genomen. Een compromisvoorstel werd met 60 stemmen tegen 40 goedgekeurd. Op kerstavond volgt de definitieve stemming.

(tijd) - De senatoren stemden volgens de partijlijnen. De 40 republikeinen stemden tegen, de 58 democraten en 2 onafhankelijken gaven een ja-stem. Op die manier kon gefilibuster door de republikeinse minderheid worden vermeden.

Om 7 uur 's avonds op kerstavond volgt de finale stemronde over het wetsvoorstel. Dat heeft als doel om meer dan 30 miljoen Amerikanen extra de kans te geven op een ziekteverzekering. Als de wet er donderdag door komt, slagen de Democraten er na decennialange pogingen eindelijk in het Amerikaanse systeem van ziektezorg aan te passen. In het verleden beet onder meer ex-president Bill Clinton zijn tanden stuk op het onderwerp.

'We keuren dit nog voor kerstmis goed, en het zal een van de beste kerstgeschenken zijn die dit Congres ooit aan de Amerikanen heeft gegeven', zei democratisch senator Tom Harkin.

President Obama heeft zwaar ingezet op het dossier. Het is op binnenlands vlak de grootste prioriteit van zijn eerste ambtstermijn.

Het wetsvoorstel voorziet dat de meeste Amerikanen een ziekteverzekering zouden moeten hebben, en privé-verzekeraars mogen niet langer weigeren om iemand verzekering te verstrekken op basis van zijn of haar medische voorgeschiedenis. Voor mensen met een lager inkomen wordt gezondheidszorg toegankelijker door middel van subsidies.

Als het wetsvoorstel door de senaat geraakt, moet het nog verenigd worden met de tekst die het Huis van Afgevaardigden heeft goedgekeurd. Er zijn wel een aantal verschillen tussen de twee voorstellen. Als dat gebeurd is, kan Obama de wet ondertekenen.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud