Advertentie

Lage opkomst kenmerkt Israëlische parlementsverkiezingen - update

(belga/tijd) - De Israëlische parlementsverkiezingen die dinsdagochtend van start gingen, worden gekenmerkt door een lage opkomst. Rond 14 uur had slechts 30,9 procent van de geregistreerde kiezers zijn stem uitgebracht. Dat is het laagste opkomstcijfer ooit. Kadima, de partij van interimpremier Ehud Olmert als opvolger voor de zieke Ariel Sharon, blijft favoriet.

Foto (AFP): De Israëlische interimpremier Ehud Olmert brengt zijn stem uit.

Er zijn zo'n 5 miljoen kiesgerechtigden. Zij moeten 120 vertegenwoordigers voor de Knesset kiezen uit 31 kieslijsten. Verwacht wordt dat uiteindelijk zo'n 66 procent van de geregistreerde kiezers zijn stem uitbrengt. Dat is 2 procent minder dan bij de parlementsverkiezingen van 2003.

Na 22 uur zou de Israëlische televisie al een eerste uitslag bekendmaken, op basis van exitpolls. Kadima, de partij van interimpremier Ehud Olmert als opvolger van Ariel Sharon, blijft favoriet. Zijn populariteit boerde wel wat achteruit op het einde van de campagne. Eén van de kernpunten van zijn partij is een afscheiding van de Palestijnse gebieden.

De overheid trof erg zware veiligheidsmaatregelen om Palestijnse aanslagen tijdens de stembusgang te vermijden. Toch kwamen dinsdagmiddag 2 Israëli's om het nadat vanuit de Gazastrook een raket was afgevuurd op de kibboetz Nahal Oz. Dat heeft het Israëlische leger dinsdag bekendgemaakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud