Lancering Atlantis gepland voor woensdag 6 september

De NASA gaat woensdag een nieuwe poging doen om het ruimteveer Atlantis te lanceren, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau vrijdag meegedeeld.

(belga) De shuttle, waarmee Dirk Frimout ruim veertien jaar heeft gevlogen, diende normaal vorige zondag te vertrekken naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Maar een blikseminslag op het lanceerplatform 39B en de naderende tropische storm Ernesto zorgden voor herhaaldelijk uitstel. In akkoord met de Russen werd het lanceervenster met een dag verlengd naar 8 september, waardoor Moskou pas op 18 september in plaats van 14 september een bemande Sojoez naar het ISS zal slingeren.

Inspectie leerde dat de shuttle noch van de krachtige blikseminslag, noch van Ernesto schade had opgelopen.

De start van de Atlantis is nu voorzien voor woensdag 12.29 uur lokale tijd (18.29 uur Belgische tijd), midden een lanceervenster van tien minuten. Als deze lancering toch niet kan doorgaan, zijn er nog mogelijkheden de twee dagen daarop, aldus de NASA. De Atlantis kan dan nog steeds een elfdaagse vlucht maken en ten laatste op 17 september afscheid nemen van het ISS.

Indien de ruimtependel volgende week niet kan opstijgen, wordt het wachten tot 26 of 27 oktober.

De zeskoppige bemanning staat voor een cruciale en complexe assemblagemissie naar het ISS. De bouw van de spacemeccano was stil komen te liggen na het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia in februari 2003 en herneemt nu met de aanhechting van twee gigantische zonnepanelen die de energievoorziening moeten verdubbelen.

Het is pas de derde vlucht van een ruimteveer sinds het drama met de Columbia.

(foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud