Lancering Discovery uitgesteld

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery kan zaterdag niet vertrekken voor de eerste shuttlemissie sinds de zomer van vorig jaar, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Oorzaak is ongunstig weer ter hoogte van de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida.

(foto belga)

(belga) - De Discovery moest om 21.48 uur Belgische tijd (met een speling van vijf minuten voor- en nadien) opstijgen en jacht maken op het Internationaal Ruimtestation ISS. Maar in de finale uren voor de lift-off bleek het weer spelbreker te zijn en begonnen meer en meer onweerswolken op te zetten. Zowat tien minuten voor de geplande start werd de hele onderneming afgeblazen.

Zondag komt er om 21.26 uur Belgische tijd een nieuwe poging.

In de loop van de dag luidde het dat er ook voor zondag zestig procent kans op ongunstig weer is.

De Discovery moet een tweede testvlucht uitvoeren na het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003. Dat toestel werd uiteengereden tijdens de terugkeer in de atmosfeer doordat hete gassen de vleugel waren kunnen binnendringen. Dat gebeurde via een bres die in het hitteschild was geslagen door de impact van een brok piepschuim, afkomstig van de externe tank, tijdens de lancering.

De vlucht van de Discovery vorig jaar was ook incidentrijk.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud