Lancering van grootste Indiase telecomsatelliet mislukt

De lancering van de grootste telecomsatelliet, die India tot nog toe heeft gebouwd, is maandag mislukt, zo was te zien op rechtstreekse televisiebeelden. De telecomsatelliet was de Insat 4C die vanop de lanceerbasis Sriharikota met een Indiase draagraket, de GLSV, de ruimte moest ingaan.

(foto belga) De vorige lancering met een GSLV-draagraket verliep wel vlot

(belga) - De 49 meter hoge drietrapsraket vertrok om 14.05 uur Belgische tijd, maar week van haar traject af. Dertig seconden later desintegreerde ze in een inferno van rook en vuur. Brokstukken ploften in de Baai van Bengalen, aldus het televisiestation NDTV.

Volgens vluchtleider Madhavan Nair van het Indiase ruimtevaartbureau ISRO was er iets verkeerds in de eerste trap van het gevaarte. 'Het zal wat duren eer we weten wat er misliep', zo zei hij tegenover verslaggevers.

De Insat 4C van de ISRO woog 2,168 ton en was de tweede van een generatie van zeven kunstmanen. De satelliet moest zeker tien jaar instaan voor telecomdiensten, in het bijzonder televisie.

In 2004 kon een GSLV, een vrij krachtige draagraket die satellieten in een geosynchrone baan kan brengen, wel met succes een kunstmaan lanceren. Het maandag verloren gegane exemplaar paste in een poging om de grens van de vier ton aan nuttige lading te overschrijden.

Met de GSLV wil India een graantje meepikken van de commerciële lanceermarkt die door de Europese Ariane wordt gedomineerd. India heeft nog een andere draagraket, de PSLV. Hiermee lanceerde het succesvol de eerste Belgische satelliet, de Proba-1.

India heeft nog negen andere telecomsatellieten in de ruimte, met niet minder dan 175 antwoordzenders. New Delhi beschikt daarmee over het grootste binnenlandse satelliettelecommunicatiesysteem in het gebied Azië-Pacific.

Voor de lancering van zijn telecomsatellieten deed de ISRO tot nog toe beroep op Arianes.

Het ambitieuze Indiase ruimtevaartprogramma voorzag ook in het lanceren binnen twee à drie jaar van een onbemande sonde naar de Maan.

Zondag mislukte overigens een eerste test met de oorlogsraket Agni-III, die een reikwijdte van tot 4.000 km zou hebben.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud