Latijns-Amerika reageert ontgoocheld

(belga) - Terwijl veel politieke leiders en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders de verkiezing van kardinaal Joseph Ratzinger tot paus overwegend positief hebben begroet, toonden veel katholieken in Latijns-Amerika zich ontgoocheld. Ook in Nigeria, waar talrijke gelovigen hadden gehoopt op de verkiezing van hun landgenoot Francis Arinze, waren er terughoudende reacties.

De keuze van Ratzinger betekent in de ogen van de Kerk in Brazilië - het grootste katholieke land ter wereld - een 'zwenking' van het Vaticaan in de richting van Europa. 'Ook de keuze van de naam Benedictus XVI wijst erop dat Ratzinger zich in de eerste plaats wil wijden aan de herkerstening van Europa', verklaarde de plaatsvervangende voorzitter van de Braziliaanse bisschoppenconferentie, Antonio Celso de Queiroz. 'Europa denkt nog steeds dat de andere continenten onderontwikkeld zijn. Daarom is de keuze van een Europeaan niet verrassend.'

De gerespecteerde Braziliaanse theologieprofessor Afonso Soares zei dat het ernaar uitziet dat 'Ratzinger het werk van wijlen Johannes Paulus II zal voortzetten', en dat de katholieken in de wereld geen hervormingen van de kerkelijke doctrine dienen te verwachten.

Leonardo Boff, in de jaren '70 en '80 een van de voorvechters van de bevrijdingstheologie in Brazilië, die in 1985 door Ratzinger tot 'onderdanig zwijgen' werd veroordeeld en zijn priesterambt opgaf, verklaarde dinsdag dat het 'moeilijk zal zijn de nieuwe paus lief te hebben, wegens zijn standpunten over de Kerk en de wereld'.

De Keniase aartsbisschop Raphael Ndingi toonde zich enthousiast over de keuze van de nieuwe paus. 'Ratzinger stond zo dicht bij paus Johannes Paulus II, dat hij niet van zijn koers zal afwijken', zei hij in Nairobi. 'Wij zijn gelukkig dat wij een nieuwe paus hebben. De nationaliteit speelt geen rol.'

Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury en geestelijk leider van wereldwijd 75 miljoen anglicanen, bracht hulde aan Ratzinger als groot theoloog. De Britse opperrabbijn Jonathan Sacks zei te hopen dat de nieuwe paus de betrekkingen met het joodse volk en de staat Israël verder zullen verbeteren.

De Palestijnse president Mahmoed Abbas sprak in een gelukwenstelegram aan paus Benedictus XVI de hoop uit 'dat de goede en historische betrekkingen tussen Palestina en het Vaticaan zullen worden voortgezet'. 'Ik hoop dat het Vaticaan een rechtvaardige vrede in het Heilig Land, het land van de goddelijke verkondiging, zal blijven steunen', aldus de boodschap waarvan de inhoud in Ramallah werd bekendgemaakt.

23055171

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud