Latijns-Amerika sceptisch over nieuwe kerkvorst

(belga) - In 's werelds grootste katholieke regio wordt de verkiezing van kardinaal Joseph Ratzinger tot nieuwe paus overwegend op teleurstelling en scepticisme onthaald. Zelfs de conservatieve krant La Nación betreurt de verkiezing. Allen vrezen ze dat de 'exodus' van gelovigen nog zal versterkt worden.

Ratzinger kan de sociale beweging grote schade toebrengen, waarschuwde de Dominicaanse priester Frei Betto. Hij was tot voor kort de eerste raadgever van de Braziliaanse president Luiz Lula da Silva. 'Dat één man aan de top van de kerk staat, die de huidige wereld zo wantrouwt, is zorgwekkend', klaagde hij. 'De paus moet erkennen dat de armoedebestrijding een recht van de noodlijdende is'.

President Vicente Fox nodigde Ratzinger naar Mexico uit. Het Argentijns staatshoofd Nestor Kirchner sprak de hoop uit dat 'de nieuwe paus een goede wordt'. Lula, die zich meer voor een Latijns-Amerikaanse paus had uitgesproken, gelukwenste Benedictus XVI en schreef dat hij zeker was dat het nieuwe pontificaat 'volhardend de vrede en de sociale gerechtigheid zal bevorderen' en 'de geestelijke en morele waarden zou doen herleven'. Vele afgevaardigden van Lula's arbeiderspartij betreuren echter de uitslag van het conclaaf.

Zeer kritisch reageerden de bekendste vertegenwoordiger van de omstreden bevrijdingstheologie in Brazilië, de voormalige franciscaanse priester Leonardo Boff. 'Het wordt zeer zwaar om deze paus lief te hebben', zei hij. De 'winter van de kerk' gaat verder. In Colombia voorspelt de vooraanstaande socioloog Fabian Sanabria een 'verdeling van de katholieke Kerk, vooral in de VS en Europa'. 'De kerk zet zich vast in een doctrine', titelt de krant Jornal do Brasil in Brazilië, het land met de meeste katholieken ter wereld. De bevolking van Brazilië reageerde overwegend negatief op de pausverkiezing.

De aartsbisschop en vice-voorzitter van de Argentijnse bisschoppenconferentie, Domingo Castagna, riep echter op om 'de Heilige Vader niet op ideologische basis te beoordelen'. De voorzitter van de Mexicaanse bisschoppen, José Rabago zei: 'We verheugen ons allen omdat de Heer ons een paus heeft geschonken die we verwachtten'.

Een Venezolaanse curiekardinaal, Rosalio José Castillo Lara, zei woensdag dat het beschouwen van de nieuwe paus Benedictus XVI als een conservatief een 'karikatuur' is. De idee vloeit voort uit zijn functie aan het hoofd van de congregatie voor de geloofsleer, aldus Castillo Lara.

'Het is niet waar dat Ratzinger conservatief is, zeker niet. Als jonge priester in Duitsland was hij een universiteitsprofessor die een goede reputatie genoot bij de studenten, met wie hij zeer humane en sympathieke contacten onderhield', zegt Castillo Lara in de Italiaanse krant La Stampa. 'Het is waarschijnlijk dat, doordat hij de prefect van de geloofsleer was, hij zijn humane capaciteiten niet meer heeft kunnen uiten. De mensen hebben de neiging om te karikatureren', zegt de Latijns-Amerikaanse kerkvoogd die door zijn leeftijd (82) niet mocht deelnemen aan het conclaaf.

23055171

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud