Libanon sceptisch over VN-resolutie

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken Tarek Mitri heeft kritisch gereageerd op de VN-resolutie inzake de crisis in zijn land. De vrijdagnacht door de Veiligheidsraad aangenomen resolutie roept op tot een onmiddellijk einde aan de vijandelijkheden waaronder Libanon al een maand te lijden heeft.

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken Tarek Mitri

(belga) - Mitri legde na de goedkeuring van de resolutie door de Veiligheidsraad een verklaring af waarin hij scherpe kritiek uitte op Israël en de internationale gemeenschap.

'De internationale gemeenschap heeft een maand lang toegekeken terwijl Israël Libanon belegert en verwoest en daarmee een humanitaire en milieuramp ontketent,' zo luidde het.

Mitri noemde de voortdurende artilleriebeschietingen en bombardementen die door Israël worden uitgevoerd een vorm van 'terreurstrategie.' Het Israëlische geweld is 'niet te rechtvaardigen' en 'buitenproportioneel tot in het obscene' als reactie op de raketten van de Hezbollah op het noorden van Israël, zo luidt het. 'De Israëlische bombardementen hebben in vier weken tijd aan 1.100 burgers het leven gekost, waarvan een derde kinderen, tegen 120 Israëlische doden door de raketten,' zo benadrukte hij.

De Libanese minister sprak ook zijn twijfel uit over de resolutie zelf. Die roept Israël op onmiddellijk zijn militair 'offensief' te beëindigen, maar eist volgens Mitri geen onmiddellijk einde aan de gevechten. 'Een onvolledig staakt-het-vuren is geen echt staakt-het-vuren,' aldus Mitri. 'De Libanezen hebben geen vertrouwen in het Israëlische onderscheid tussen 'defensief' en 'offensief'. Het einde aan de militaire operaties moet ondubbelzinnig zijn,' aldus nog de Libanese minister van Buitenlandse Zaken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud