Londen verwacht grootste krimp sinds 1945

©REUTERS

De Britse economie stevent af op een krimp van 3,5 procent. Dat kondigde minister van Financiën Alistair Darling aan bij de voorstelling van de begroting. Daarmee is het Verenigd Koninkrijk in de zwaarste recessie verzeild sinds 1945.

(tijd) - ‘Geen enkel land kan zich beschermen tegen de wereldwijde groeivertraging’, zei Darling in het parlement. ‘Ik verwacht dat de economie tegen het einde van dit jaar weer begint te groeien.’ Volgens hem groeit de Britse economie volgend jaar weer met 1,25 procent.

Darling presenteerde in het Lagerhuis zijn begroting voor 2009/2010, het begrotingsjaar dat op 6 april begon. Om te ontsnappen aan de crisis leent de regering dit begrotingsjaar 170 miljard pond (190 miljard euro). Dat is 12,4 procent van het nationaal. De overheidschuld klimt van 50,9 procent naar 59 procent van het bbp.

Om het verlies aan inkomsten gedeeltelijk te compenseren, worden de hoogste inkomens extra belast. Wie meer dan 150.000 pond per jaar verdient, moet 50 procent belastingen betalen in plaats van 40 procent. En de taksen op tabak en alcohol stijgen met 2 procent.

Schrootpremie

Om de zieltogende autoindustrie te redden, komt een schrootpremie, kondigde Darling aan. Wie een nieuwe wagen koopt, krijgt een premie van 2.000 pond (2.250 euro). Daarmee volgt het Verenigd Koninkrijk het voorbeeld van onder andere Duitsland, Frankrijk en Nederland.

De schrootpremie was slecht een van de maatregelen die Londen neemt om de impact van de crisis te verzachten. De regering trekt bijvoorbeeld extra geld uit voor steun aan kleine bedrijven en huiseigenaars. Ook probeert Londen de snelle stijging van de werkloosheid in te dammen.

Werklozen

Maar nog voor Darling zijn jongste begroting voorstelde, kreeg de regering slecht nieuws op haar bord. Het aantal werklozen klom het tussen december en februari tot 2,1 miljoen. De werkloosheidsgraad steeg tot 6,7 procent. Dat is het hoogste peil sinds Labour in 1997 aan de macht kwam.

En ook de overheidsfinanciën lijden onder de crisis. Het begrotingstekort steeg tot 90 miljard pond (ruim 100 miljard euro). Het deficiet klom daarmee tot het hoogste niveau sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De zware recessie weegt zwaar op de populariteit van premier Gordon Brown. Diens partij Labour kijkt in de peilingen aan tegen een groeiende achterstand op de Conservatieve oppositie. De Britse parlementsverkiezingen vinden ten laatste in juni volgend jaar plaats.

De Conservatieven sabelden het economische beleid van Brown neer. Oppositieleider David Cameron zei dat Labour een 'complete knoeiboel' had gemaakt van de Britse economie. Hij zei ook niet te geloven dat de economie eind dit jaar al begint te herstellen.

EZ

Lees morgen meer over de Britse begroting en economie in uw krant

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud