Louis Michel ziet Europese troepenmacht niet zitten

Europa lijkt niet in staat om een troepenmacht naar Libanon te sturen. Dat zegt Europees commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp Louis Michel. Hij verkiest een internationale stabilisatiemacht zoals VN-secretaris-generaal Kofi Annan voorstelt.

(belga) 'Het lijkt me niet eenvoudig om een consensus te bereiken over deelname van Europese militairen aan een operatie om de Hezbollah te ontmantelen', zei Michel op Radio France International (RFI).

'Een internationale stabilisatiemacht zoals Kofi Annan voorstelt lijkt me veeleer aangewezen', klinkt het, 'omdat het erg moeilijk is om 25 landen op eenzelfde lijn te krijgen'. Om een troepenmacht onder Europese vlag naar Libanon te kunnen sturen, zou de Europese raad, die bestaat uit de staatshoofden en regeringsleiders van de 25 lidstaten van de EU, zich hiervoor unaniem moeten uitspreken. 'Een simpele meerderheid volstaat niet', verduidelijkt Michel.

Toch is hij tevreden dat 'de EU in deze kwestie een min of meer coherent standpunt probeert in te nemen'. 'We hebben allen de niet-proportionele reactie van Israël gelaakt en de terreurdaden van de Hezbollah verworpen', herinnert Michel.

Volgens de Europees commissaris zal het aantal vluchtelingen in Libanon 'snel tot een miljoen oplopen als de gevechten blijven doorgaan'. Hij vindt het ook erg jammer dat hulpverleners 'moeilijk toegang krijgen tot de vluchtelingen'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud