Lubbers moet nieuw kabinet samenstellen in Nederland

Oud-premier Ruud Lubbers werd zaterdag door koningin Beatrix tot formateur benoemd en gaat het pad effenen voor een kabinet van CDA en VVD, nadat het links-liberale D66 uit de samenwerking met die partijen is gestapt.

(foto belga)

(belga) - Dat nieuwe kabinet moet meer doen dan alleen op de winkel passen. Verkiezingen worden gepland in november. Het nieuwe kabinet kan dus werken aan een volwaardige begroting bij de heropening van het parlementair jaar, wat in Nederland als 'Prinsjesdag' bekendstaat.

Dat is tegen de zin van de linkse oppositie en D66, die bij koningin Beatrix hadden aangedrongen op een 'demissionair' kabinet, dat dus geen besluiten kan nemen over onderwerpen die door het parlement als 'controversieel' worden bestempeld.

Koningin Beatrix benoemde zaterdagmiddag na een gesprek van meer dan twee uur Lubbers tot informateur. Eerder had zij de fractieleiders van alle partijen in het parlement gehoord. De CDA-staatsraad werd verzocht op zo kort mogelijke termijn een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid van een missionair kabinet van CDA en VVD. Hij moet echter ook vervroegde verkiezingen bevorderen op een nader te bepalen datum in november.

CDA en VVD hadden aangedrongen op een missionair kabinet van die twee partijen, dat bij voorstellen van het kabinet is aangewezen op steun vanuit de oppositie. De LPF (Lijst Pim Fortuyn) had zich in het gesprek met de koningin al bereid getoond die steun te geven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud