Lula verkozen tot president Brazilië

(belga) - Luiz Inacio lula da Silva (foto:EPA) heeft zondag de Braziliaanse presidentsverkiezingen gewonnen met 61,4% van de stemmen. Dat bleek althans uit de voorlopige uitslag nadat 98% van de stemmen waren geteld. De Amerikaanse president George W. Bush heeft Lula gefeleciteerd met zijn overwinning.

Lula da Silva was kandidaat voor de linkse Arbeiderspartij. Zijn tegenstrever Jose Serra, kandidaat voor de centrum-linkse regeringspartij PSDB, behaalde 38,6% van de stemmen.

De Brazilianen trokken zondag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. In de eerste ronde kwam Lula als grote overwinnaar uit de bus. Hij kreeg maar net niet genoeg stemmen om een tweede ronde te vermijden. Het was de vierde keer dat Lula een gooi deed naar het presidentschap in Brazilië.

Lula behaalde meer dan 51 miljoen stemmen. Dat is een historisch record in Brazilië.

Zondagavond herhaalde hij zijn beloftes om de «internationale verbintenissen te respecteren» en een anti-inflatiepolitiek te blijven voeren.

Het Witte Huis heeft Lula da Silva zondag gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van Brazilië.

De Amerikaanse president George W. Bush «feliciteerde de winnaar van de verkiezingen en rekent erop efficiënt met Brazilië samen te werken» gaf de woordvoerder van het Witte Huis Ari Fleischer aan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud