Luxemburgse premier Juncker schiet met scherp op Conventie

(belga) - In ongewoon scherpe bewoordingen heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker de resultaten van de Conventie gekraakt. "De Conventie", aldus Juncker in het Duitse weekblad Der Spiegel, "was als een democratische show aangekondigd, maar in heel mijn leven heb ik nog nooit zo'n absoluut donkere kamer gezien." Volgens Juncker zou een regeringsconferentie een gelijkaardig resultaat bereikt hebben.

Verder vindt Juncker dat de teksten van de Conventie totaal onleesbaar zijn. De Luxemburgse premier heeft vooral kritiek op de beslissing om een president van de Europese Raad van ministers te installeren en het behoud van de unanimiteitsregel in het buitenlands en veiligheidsbeleid. "In deze", aldus Juncker, "behouden de regeringen alle macht en is er geen sprake van een gemeenschappelijke Europese politiek".

In een ander Duits weekblad, Focus, neemt de Oostenrijkse kanselier Wolfang Schüssel opnieuw afstand van de president van de Europese Raad. Wel is hij van mening dat de tekst van de Conventie een goed uitgangspunt voor de regeringsconferentie biedt. De Duitse pers signaleert verder dat ook Ierland en Zweden via diplomatieke weg al lieten weten dat ze veel voorbehoud tegen het werkstuk van de Conventie hebben.

Van zijn kant heeft premier Guy Verhofstadt nog niet gereageerd. De formatiegesprekken zitten daar voor veel tussen. Pas in Thessaloniki zou er een eerste commentaar van de "vader van de Conventie" komen. Verhofstadt was immers de meest hardnekkige verdediger van de Conventie-formule en schreef dat met zoveel woorden in de Verklaring van Laken van december 2001.

Vrijdagvoormiddag zal voorzitter Valéry Giscard d'Estaing de ontwerp-grondwet die de Conventie op papier zette, bij de regeringsleiders toelichten. Er is op de Europese top van Thessaloniki ruim drie uur uitgetrokken voor discussie over de grondwet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud