Magere opkomst bij verkiezingen in Italië

Foto Photonews

In Italië is maandag met een zeer magere opkomst de tweede dag van de regionale verkiezingen gestart.

(belga) - Slechts 46,2 procent van de kiesgerechtigden heeft zondag zijn stem uitgebracht, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is zowat 9 procentpunt lager dan bij de regionale verkiezingen van 2005.

Bijna 41 miljoen Italianen kunnen de voorzitters verkiezen van dertien van de twintig regio's in het land. De stembussen zijn tot 15 uur open.

De regionale verkiezingen zijn de laatste grote test voor de parlementsverkiezingen van 2013. Het resultaat zal het toekomstige gewicht bepalen van elk van de partijen die nu de rechtse meerderheid van premier Silvio Berlusconi uitmaken.

Zo zal de Lega Nord, de populistische partij van Umberto Bossi, in de rijke regio's in het noorden van Italië de eerste plaats proberen af te snoepen van het Volk van de Vrijheid, de partij van Berlusconi. Dat geldt met name voor Lombardije en Venetië.

Mocht de Lega Nord in haar opzet slagen, dan heeft ze al aangekondigd een extra ministerie en de burgemeestersjerp van Milaan te zullen opeisen. Die eisen zouden voor deining kunnen zorgen binnen het Volk van de Vrijheid.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud