'Manifestanten in Tallinn beledigen de doden'

De Eerste Minister van Estland, Andrus Ansip, beschuldigde zaterdag de betogers in Tallinn ervan dat ze het verplaatsen van een Sovjetmonument als voorwendsel gebruiken om vandalisme te plegen en dat ze hiermee de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog beledigen.

(belga) In zijn eerste verklaring na twee nachten van straatgeweld, achtte de regeringsleider dat jongerenbendes door hun plunderingen en vandalisme 'de spot drijven met de ideeën van moed en vrijheid'.

' Ik kan me moeilijk iets meer beledigends voorstellen ten opzichte van hen die mee vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog dan de beelden van dronken dieven', aldus Ansip. 'Ik ben er zeker van dat de aanvallen op hen die ons dierbaar zijn, ons nog meer gaan verenigen. Wij kunnen niet toelaten dat haat onze natie verdeelt en ons schade berokkent'.

Het monument van de Sovjetsoldaat - een imposant bronzen standbeeld van een soldaat van het Rode Leger dat in het centrum van Tallinn stond - werd in de nacht van donderdag op vrijdag gedemonteerd en overgebracht naar een onbekende plaats. In de nachtelijke rellen die na deze maatregel ontstonden, raakten al 130 mensen gewond. Zo'n 900 personen werden reeds gearresteerd waaronder veel jongeren onder invloed van alcohol, aldus de Estse overheid.

Moskou beschouwt het monument als een hommage aan hen die tijdens de oorlog het nazisme overwonnen, terwijl veel inwoners van Estland het standbeeld als een symbool aanzien voor bijna 50 jaar Russische onderdrukking.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud